maandag 15 december 2008

107.200 kinderen mishandeld

107.200 kinderen mishandeld
Risico bijna zeven keer groter in gezinnen met laag opgeleide ouders
Kinderen worden vaker verwaarloosd en mishandeld dan tot nu toe aangenomen. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Leiden.
Kindermishandeling is in Nederland een nog groter probleem dan werd gedacht. In totaal werden in 2005 naar schatting 107.200 kinderen mishandeld, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Leiden.
Dat betekent ongeveer 30 gevallen op duizend kinderen. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten zijn het er 23 op de 1000. Onder kindermishandeling valt niet alleen lichamelijk, geestelijk en seksueel geweld, maar ook verwaarlozing. Tot nog toe werd in Nederland uitgegaan van een ruwe schatting van 50.000 tot 80.000 gevallen per jaar.
De grootste groep mishandelde kinderen wordt fysiek of emotioneel verwaarloosd, blijkt uit de nieuwe cijfers. Naar schatting 4700 wordt seksueel misbruikt (1,3 op de 1000 kinderen), 19.000 kinderen worden fysiek mishandeld.
De cijfers zijn gebaseerd op gevallen van kindermishandeling uit 2005. Bij het onderzoek werden 1100 professionals betrokken die beroepsmatig met kinderen te maken hebben in onderwijs, opvoedingsondersteuning, juridische en sociaal-medische zorg. Ook is gebruik gemaakt van de meldingen van mishandeling bij de 17 Advies en Meldpunten Kindermishandeling (AMK).
Gekeken is onder meer naar de gezinssituaties waarin mishandeling vaak voorkomt. Zo blijkt het risico op kindermishandeling bijna zeven keer groter in gezinnen met laagopgeleide ouders, terwijl werkloosheid van beide ouders het risico ruim vijf keer vergroot. Allochtone kinderen lopen iets meer gevaar slachtoffer te worden.
Ook de gezinsvorm speelt een rol. Een groot gezin (drie of meer kinderen) en alleenstaand ouderschap verdubbelen het risico op kindermishandeling. Maar ook stiefgezinnen maken zich er vaker schuldig aan.
De onderzoekers pleiten voor een effectief scholings- en werkgelegenheidsbeleid. Ook zou opvoedingsondersteuning voor alle gezinnen kunnen bijdragen.

Geen opmerkingen: